Qovun yoki tarvuz: qaysi biri foydaliroq?
Yozda odamlar ikki lagerga bo‘linadi: qovunni afzal ko‘radiganlar va tarvuzni yaxshi ko‘radiganlar. Rossiyada Jamoatchilik axborot xizmati tana uchun qaysi poliz ekini foydaliroq ekanligini aniqladi.
Tarvuzning afzalligi uning past kaloriyaligidir - 100 gramm uchun atigi 25 kilokaliya. Ushbu poliz mevasining tarkibida A, B, C, E vitaminlari, magniy, kaliy, kalsiy, fosfor, temir va natriy mavjud. Bundan tashqari, u likopen, niatsin va tiamin kabi antioksidantlarni o‘z ichiga oladi.
Tarkibida ko‘p miqdorda suv borligi sababli, tarvuz diuretik va xoleretik ta’sirga ega va yumshoq xun tolasi xolesterolni kamaytirishga yordam beradi va ovqat hazm qilishning to‘g‘ri ishlashini ta’minlaydi.
Shu bilan birga, mutaxassislar mahsulotning mikroblarni ko‘paytirish tendensiyasi kuchayganligi haqida ogohlantiradilar, shuning uchun tarvuz bilan zaharlanish oson.
Qovun, tarvuz kabi, deyarli 90 foiz suvdan iborat. Uning kaloriya tarkibi 100 gramm mahsulot uchun 30-35 kilokaloriyadir. Biroq, uning tarkibida sog‘liq muammolariga olib kelishi mumkin bo‘lgan allergen protein profilin mavjud.
Izoh qoldirish uchun saytda ro'yxatdan o'ting
Kirish
Ijtimoiy tarmoqlar orqali kiring
FacebookTwitter