Qahvani limon bilan iste’mol qilishning foydalari ochiqlandi
Bir tilim limon yoki yangi siqilgan sitrus sharbati qahvaning ta’mini diversifikatsiya qiladi va foyda beradi. Tibbiyot fanlari nomzodi, parhezshunos, ilmiy xodim Natalya Denisova ushbu ichimlikning afzalliklari haqida gapirdi.
Diyetologning ta’kidlashicha, limonli qahvalarda ko‘proq antioksidantlar mavjud bo‘lib, ular inson organizmidagi oksidlanish jarayonlarini oldini oladi. Shunday qilib, odamlarda erta qarish sekinlashadi. Bundan tashqari, bunday ichimlik immunitetni mustahkamlaydi.
«Qahva donalarida temir, rux va B vitaminlari mavjud bo‘lib, ular immunoglobulinlar ishlab chiqarishni ham rag‘batlantiradi, bu virus va bakteriyalardan himoyani oshiradi. Kofein, miyadagi adenozin retseptorlariga ta’sir qilib, uyquchanlik tuyg‘usidan xalos bo‘lishga, ishlash va konsentratsiyani yaxshilashga yordam beradi. Limon ham xuddi shu tarzda tetiklantiradi. To‘rtinchidan, kofein va limon sharbati kombinatsiyasi metabolizmni biroz tezlashtirishi mumkin, - dedi shifokor Natalya Denisova.
Mutaxassis qahvani foydaliroq qiladigan bir nechta qoidalarni nomladi. U kuniga 3-4 stakandan ko‘p bo‘lmagan miqdorni tavsiya qildi, aks holda odamning yurak urishi tezlashadi, tashvish, qo‘zg‘alish va uyqusizlik paydo bo‘ladi. Bu holat yurak-qon tomir kasalliklari va qalqonsimon bez muammolari bo‘lgan keksa odamlar uchun xavflidir.
Shifokorning navbatdagi maslahati ertalab kofe ichish, lekin nonushtani o‘rnida qabul qilmaslikdir. Shirin qahva ichishni yaxshi ko‘radigan odamlar uchun diyetolog shakar va siropni dolchin bilan almashtirishni tavsiya qildi.
Izoh qoldirish uchun saytda ro'yxatdan o'ting
Kirish
Ijtimoiy tarmoqlar orqali kiring
FacebookTwitter