Diyetolog zararli oziq-ovqatlar bo‘yicha «muhim tamoyil»ni oshkor qildi
Zararli oziq-ovqat inson tanasiga salbiy ta’sir qiladi. Biroq, uni ma’lum miqdorda yeyish mumkin. Diyetolog va endokrinolog Mayra Rau zararli oziq-ovqat kunlik ratsionning kichik qismini egallashi lozimligi haqida gapirdi.
Mutaxassisning fikriga ko‘ra, diyetada 15% dan kam zararli oziq-ovqat bo‘lishi mumkin. Qolgan 85% sog‘lom ovqatlarni o‘z ichiga olishi kerak. Shifokor, ular mikroelementlar va vitaminlarga boy bo‘lishi kerakligini aniqladi.
«Sog‘lom ovqatlanish uchun, lekin shu bilan birga salbiy oqibatlardan uzoq yurish uchun 85/15 tamoyilini yodda tutish kerak. Kundalik ratsioningizning 85 foizi asosan sog‘lom oziq-ovqatdan iborat bo‘lishi kerak, jumladan, oltita oziq-ovqat guruhi: mevalar, sabzavotlar, donalar, oqsil va sut mahsulotlari, o‘simlik moylari», dedi Rau.
Nosog‘lom oziq-ovqatlar haqida gapirganda, ovqatlanish mutaxassisi ularni bo‘sh kaloriya deb atagan. U shirinliklar, tez tayyorlanadigan taomlar va yuqori yog‘li ovqatlarni o‘z ichiga olgan.
Endokrinolog bunday taomlarni ko‘p miqdorda iste’mol qilish inson salomatligiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkinligini ta’kidladi.
Izoh qoldirish uchun saytda ro'yxatdan o'ting
Kirish
Ijtimoiy tarmoqlar orqali kiring
FacebookTwitter