Olimlar choy qarishni sekinlashtirishini yana bir bor tasdiqladilar
Sichuan universitetining tailandlik olimlari tadqiqot o‘tkazishdi: ma’lum bo‘lishicha, oddiy choy organizmning qarish jarayonini sekinlashtirishga yordam beradi. Bu haqda «Argumentlar i Faktlar» nashri «The Lancet Regional Health» ilmiy jurnaliga tayanib xabar berdi.
Olimlar 30 yoshdan 79 yoshgacha bo‘lgan 8 ming nafarga yaqin xitoylik, shuningdek, 37 yoshdan 73 yoshgacha bo‘lgan 6 mingga yaqin britaniyalikni choy bilan qanchalik o‘rtoq ekanligini tahlil qilishdi. Ko‘ngillilar qanday choyni tanlashlarini va uni qanchalik tez-tez ichishlarini aniqladilar. Keyin ular 2 yil davomida kuzatilgan. Mutaxassislar qon bosimini nazorat qilishdi, xolesterin darajasini tekshirishdi, shuningdek, tanadagi yog‘larning foizini hisobga olishdi. Natijada, olimlar tajribada qatnashgan ko‘ngillilarning biologik yoshini hisoblashga muvaffaq bo‘lishdi.
Tadqiqotchilar kunlik choy iste’moli «biologik yoshning zaiflashishi bilan doimiy ravishda bog‘liq», degan xulosaga kelishdi. Polifenollar, tabiiy o‘simlik birikmalari qarishga qarshi ta’sir ko‘rsatadi.
Polifenollar antioksidant, yallig‘lanishga qarshi ta’sirga ega bo‘lishi, shuningdek epigenetik o‘zgarishlarni modulyasiya qilishi aniqlandi.
Olimlar biologik qarish jarayonini sekinlashtirish uchun kuniga uch stakan choy yetarli ekanligini aniqlashdi.
Izoh qoldirish uchun saytda ro'yxatdan o'ting
Kirish
Ijtimoiy tarmoqlar orqali kiring
FacebookTwitter