Android qurilmalar uchun Xabar.uz mobil ilovasi. Yuklab olish ×

Issiq mamlakatlarda dam olish vaqtida sog‘liq uchun asosiy xavf tug‘diruvchi omillar

Issiq mamlakatlarda dam olish vaqtida sog‘liq uchun asosiy xavf tug‘diruvchi omillar

Foto: AiF.ru

Dam olish vaqtida insonlar uchun eng xavfli narsa quyosh radiatsiyasidir. Bu og‘riqli qizarish (eritema), kuyishlar, ko‘z shilliq qavatining yallig‘lanishi (fotooftalmiya) yoki keyinchalik teri saratoni paydo bo‘lishiga tahdid soladi. Bu haqda “Gazeta.Ru”ga Pirogov universiteti gigiyena kafedrasi doktori, professor Natalya Sheina ma’lum qildi.

"Biror kishi dam olish maskaniga yetib kelib, darhol uzoq vaqt quyosh vannalarini qabul qilish uchun ketishi mutlaqo noto‘g‘ri xatti-harakatdir. Birinchidan, u moslashish davrini o‘tashi kerak, ya’ni quyoshda sarflangan vaqt asta-sekin o‘sishi kerak: avval bir necha daqiqa, keyin o‘n daqiqa, bir oz ko‘proq va hokazo. Agar biror kishi quyosh nurida toblanmoqchi bo‘lsa, maxsus kremlardan foydalanishi, quyoshdan saqlaydigan ko‘zoynak va tabiiy matolardan kiyim kiyishi kerak. Boshingizga bosh kiyim: shlyapa, kepka yoki sharf kiyish kerak. Dastlab, soyabon ostida o‘tirishingiz mumkin, chunki u quyosh radiatsiyasi darajasini pasaytiradi. Quyosh vannalarini ertalab soat 10-11 dan oldin, kechqurun esa 15-16 dan keyin ultrabinafsha nurlanish unchalik ko‘p bo‘lmaganda, yumshoqroq, unchalik agressiv bo‘lmaganda qabul qilish tavsiya etiladi”, — dedi shifokor.

Ikkinchi xavf tez buziladigan oziq-ovqat mahsulotlari bilan bog‘liq.

"Shubhali umumiy ovqatlanish joylaridan oziq-ovqat sotib olmasligingiz yoki ovqatlanmasligingiz kerak. Bunday joylarda ovqatdan zaharlanish mumkin. Dam olish maskanidagi havo harorati ancha yuqori, natijada, oziq-ovqat uzoq vaqt saqlanmaydi va mahsulotning saqlash muddati tugagan yoki mahsulotni saqlash uchun harorat issiqligi sababli oziq-ovqatdan zaharlanish ehtimoli yuqori bo‘ladi.

Bu, birinchi navbatda, kekslar, shirinliklardagi kremlar (patogen Staphylococcus aureus), tuxum (patogen Salmonella), baliq, go‘sht (patogen Slostridium botulinum va boshqalar), shuningdek, yangi tayyorlangan salatlar (patogen Bacillus cereus, Escherichia coli, Proteus vulgaris) kabi tez buziladigan mahsulotlarga taalluqlidir.

Shuningdek, ma’lum bir mamlakatga xos bo‘lgan infeksiyalarni yuqtirish xavfi mavjud. Buning oldini olish uchun shifokor sayohatga oldindan tayyorgarlik ko‘rishni maslahat beradi.

Izohlar

Izoh qoldirish uchun saytda ro'yxatdan o'ting

Kirish

Ijtimoiy tarmoqlar orqali kiring