Soch to‘kilishiga sabab bo‘luvchi ikki zararli omil ochiqlandi

Shakarli gazlangan ichimliklar va alkogolni muntazam iste’mol qilish soch to‘kilishi xavfini oshiradi. D vitamini va temir moddasini yetarli darajada iste’mol qilish kuchli va qalinroq sochlar bilan bog‘liqdir.
Nutrition and Health jurnalida chop etilgan tizimli tahlil mualliflari shunday xulosaga kelishdi. Tahlil AQSh, Yevropa va Osiyodan 61 332 kishi (97 foizi ayollar) ishtirok etgan 17 ta tadqiqotni o‘z ichiga oldi.
Olimlarning ta’kidlashicha, D vitamini va temirning yuqori darajalari alopesiya ehtimolining pastligi va soch o‘sishi yaxshilanishi bilan bog‘liq. Aksincha, spirtli ichimliklar va shakarli ichimliklar ko‘pincha sochlarning to‘kilishi va erta oqarish bilan birga kuzatilgan. Bundan tashqari, ba’zi tadqiqotlar soch to‘kilishini oldini olish uchun soya mahsulotlari va turli sabzavotlarning (brokkoli, karam) afzalliklarini, shuningdek, individual kompleks qo‘shimchalarning ijobiy ta’sirini ko‘rsatadi.
Ammo bu qarash va tavsiyalar yakuniy emas. Mualliflar soch to‘kilishidan shikoyat qilganda D vitamini va ferritin (temir zaxiralari) darajasini tekshirish, ko‘rsatilgan kamchiliklarni tuzatish, shakarli ichimliklar va spirtli ichimliklarni iste’mol qilishni o‘rtacha sabab deb hisoblashadi. Asosiy sabab gen va tana holati bilan bog‘liq bo‘lishi mumkin, deyiladi tadqiqotda.
Izoh qoldirish uchun saytda ro'yxatdan o'ting
Kirish
Ijtimoiy tarmoqlar orqali kiring
FacebookTwitter