Yurak salomatligi uchun juda foydali bo‘lgan meva oshkor etildi
Kaliforniya universiteti olimlari har kuni qulupnay iste’mol qilish xolesterinni kamaytirishga va yurak xastaligiga olib keladigan yallig‘lanishni to‘xtatishga yordam berishini aniqladi. Tadqiqot natijalari Critical Reviews in Food Science and Nutrition (CRFSN) jurnalida chop etildi.
2000-yildan 2023-yilgacha o‘tkazilgan 47 ta klinik sinov va 13 ta kuzatuv tadqiqoti tahlili qulupnay polifenol va tola kabi foydali moddalarga boy ekanligini aniqladi. Ushbu fitonutriyentlar yomon xolesterin (LDL) va triglitseridlarni kamaytirishga yordam beradi va yallig‘lanishni kamaytiradi, bu yurak sog‘lig‘ini yaxshilashga va yurak-qon tomir kasalliklari uchun xavf omillarini bartaraf qilishga yordam beradi.
Yuqori xolesterin miqdori qon tomirlarining torayishiga va qon oqimining pasayishiga olib kelishi mumkin, bu esa yirik arteriyalarning ishemiyasi va trombozini keltirib chiqaradi. Olimlarning ta’kidlashicha, qulupnayni muntazam iste’mol qilish bu xavflarni kamaytiradi.
Bundan tashqari, qulupnay har qanday shaklda foydalidir - yangi, muzlatilgan yoki muzlatilgan quritilgan holatda ham. Kardiometabolik salomatlikni yaxshilash uchun ko‘proq ushbu mevadan iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Izoh qoldirish uchun saytda ro'yxatdan o'ting
Kirish
Ijtimoiy tarmoqlar orqali kiring
FacebookTwitter