Android qurilmalar uchun Xabar.uz mobil ilovasi. Yuklab olish ×

Tovuqni pishirishdan oldin yuvish nafaqat foydasiz, balki xavfli hamdir

Tovuqni pishirishdan oldin yuvish nafaqat foydasiz, balki xavfli hamdir

Foto: Techinsider

Ko‘pchilik tovuq go‘shtini pishirishdan oldin yuvishga odatlangan, chunki bu usul uni tozalaydi deb o‘ylashadi. Biroq, bu sog‘liq uchun oqibatlarga olib kelishi mumkin bo‘lgan xavfli, noto‘g‘ri tushunchadir, dedi Rossiya biotexnologiya universiteti (ROSBIOTEX) veterinariya- sanitariya ekspertizasi va biologik xavfsizlik kafedrasi dotsenti Polina Kulach, Gazeta.Ru nashriga bergan intervyusida.

Misol uchun, xom tovuqning yuzasida ko‘pincha salmonella va kampilobakteriya kabi zararli bakteriyalar mavjud. Suv ostida yuvilganda, mikroorganizmlarni stol, idish-tovoq va hatto yaqin atrofdagi oziq-ovqat ustiga tarqatadi.

"Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, bakteriyalar yuvish joyidan 50-80 sm gacha tarqaladi. Suv bakteriyalarni o‘ldirmaydi - ular faqat issiqlik bilan ishlov berishda (75 ° C dan yuqori haroratda) yo‘q qilinadi.

Tovuqni yuvgandan keyin yuzalar dezinfeksiya qilinmasa, bakteriyalar boshqa mahsulotlarga (masalan, salatlar yoki mevalar) tushishi mumkin, bu esa ovqatdan zaharlanish xavfini oshiradi”, deb tushuntirdi mutaxassis.

Tovuqni yuvmang - darhol pishirishni boshlang. Yuqori haroratda pishiring - to‘liq pishgunicha yaxshilab qovuring yoki qaynatib oling (ichidagi go‘sht oq rangda bo‘lishi kerak, pushti joylari bo‘lishi kerak emas).

"Tovuq go‘shtini kesib bo‘lgach, pichoqlar, kesish taxtalari va rakovinani issiq suv va idish yuvish vositasi yoki antibakterial eritma bilan tozalang. Xom tovuq go‘shtini muzlatgichdagi boshqa mahsulotlar bilan aloqa qilishdan saqlaning. Tovuqni pishirishdan oldin yuvish nafaqat foydasiz, balki xavfli hamdir. Oziq-ovqat xavfsizligi suv bilan emas, balki mutaxassislar tomonidan to‘g‘ri issiqlik bilan ishlov berish va oshxonada gigiyena qoidalariga rioya qilish bilan ta’minlanadi ", dedi u.

Manba: gazeta.ru

Izohlar

Izoh qoldirish uchun saytda ro'yxatdan o'ting

Kirish

Ijtimoiy tarmoqlar orqali kiring